zaterdag, december 16, 2006

Oefening ontspanning en meditatie.


VOORBEREIDING VOOR OEFENING

Zorg vooral vóór je met de ontspanning begint dat je niet gestoord kunt worden door de telefoon, deurbel en eventuele huisgenoten, het is belangrijk om dit moment ongestoord te kunnen beleven!
Als het de eerste keer niet lukt geef het dan niet meteen op maar probeer het gewoon de volgende dag weer, je zult zien, oefening baart kunst!
Veel plezier en ontspanning.

Als je wat anders wilt dan de oefening met de Diamant, kun je ook muziek gebruiken waarvan je weet dat je je daar prettig bij voelt en/of rustig van wordt.’maar ga niet lopen om de muziek aan te zetten, dan is de ontspanning weg, zet hem dan maar aan voor je met de ontspanning begint. Concentreer je een aantal minuten op deze muziek, na de ontspanning, ga er even helemaal in op en voel/zie wat er bij je naar voren komt om te tekenen/schilderen.
Je kunt je ook even concentreren op iets wat je heel erg bezig houdt en dat wat je hierbij voelt gaan tekenen/schilderen.
Wat ik ook altijd tegen cursisten zeg, dat, wanneer je niets ZIET, of duidelijk VOELT zo dat je het gevoel hebt niet te kunnen tekenen maar wel kunt schrijven wat er in je omgaat, dan hier aan toe te geven en het op te schrijven.
Het kan gebeuren dat je een huilbui krijgt tijdens het tekenen of schrijven, niet inhouden!, laat maar lekker gebeuren!, het ruimt op!
Zelf heb ik ook bij verschillende schilderijen of gedichten welke ik mocht maken menig traantje laten vloeien. Geneer je niet, voor niemand! Het is jouw “ont-wikkel-ings” proces en dat is prachtig en LIEFDEVOL.

LEG KLAAR:

Zorg dat je tekenmaterialen klaar liggen zodat je na de oefening niet meer hoeft te gaan lopen.
Tekenpotlood, kleurpotloden, gum, liniaal, passer , papier en een pen. Eventueel verf, penselen, bakje water en een lapje of keukenrol. Misschien gebruik je alleen maar het papier en de kleurpotloden, dat wijst zich vanzelf.
Ga dan op een rechte stoel zitten aan de tafel of het bureau waaraan je wilt gaan werken.

De nu volgende Meditatie kun je ook eerst inspreken op een bandje of voor laten lezen door iemand die je na staat.

ONTSPANNING EN MEDITATIE:

Ga rechtop, maar ontspannen, zitten, het hoofd recht, in het verlengde van de ruggegraat, de kin iets naar achter, Niet achterover maar iets naar de keel toe, zodat het hoofd in één lijn is met de ruggegraat.
Zet de voeten naast elkaar met een klein stukje tussenruimte en leg de handen ongevouwen in de schoot met de handpalmen naar beneden, de ogen zijn licht gesloten.
Breng de ademhaling tot rust...adem zo laag mogelijk in je buik (niet forceren!)…laat alle beslommeringen van deze dag op elke uitademing via de voeten wegvloeien.
Concentreer je nu op je rechterbeen…ga met je aandacht naar je tenen van dit been…en ontspan ze…ontspan de voetzool en de bovenkant van je voet...je hiel…ontspan je enkel…ga omhoog naar je rechter kuit en het scheenbeen…en ontspan…ontspan je knie…en je bovenbeen…voel het verschil tussen je rechter- en je linker-been.
Concentreer je nu op je linkerbeen…ga met je aandacht naar je tenen van dit been...ontspan ze…ontspan de voetzool en de bovenkant van je voet…je hiel…ontspan je enkel…ga omhoog naar je linker kuit en je scheenbeen…en ontspan….ontspan je knie….en je bovenbeen…concentreer je op je bekken…en ontspan dit…ga omhoog naar je borst en je rug en ontspan…ontspan je hele rug.
Concentreer je nu op je rechter arm…breng je aandacht naar je vingers…en ontspan ze…ontspan je hele hand…je pols…je onderarm….je elleboog…je bovenarm…voel het verschil tussen je rechter- en je linker-arm…
Concentreer je nu op je linkerarm…breng je aandacht naar je vingers…en ontspan ze….ontspan je hele hand…je pols…je onderarm…je elleboog…je bovenarm…
Concentreer je op je schouders…en ontspan ze…breng nu je aandacht naar je keel en je nek…en ontspan ze.
Concentreer je op je gezicht…maak even een grimas…en laat het weer los…je tong ligt ontspannen in de bedding van je onderkaak…ontspan je neusvleugels…je hebt nu geen op elkaar geklemde tanden of kiezen meer…ontspan je wangen tot elk spiertje rond je ogen…ontspan je ogen…je oogleden…je wenkbrauwen…ontspan je voorhoofd …ontspan je hele hoofdhuid tot elk spiertje rond je oren.
Concentreer je nu op de plek tussen je wenkbrauwen boven je neuswortel…laat elke gedachte die bij je opkomt komen…en weer gaan…laat ze los!…je bent een toeschouwer zoals je kijkt naar een blaadje wat meedrijft met de stroom van water.
Stel je dan nu voor, een prachtige grote diamant schitterend in de zon…en maak hem groter…en nog groter…maak hem zó groot tot de stralen ver buiten je lichaam reiken…en neem dan als het ware een bad in dit prachtige licht en geniet ervan.

Word je dan nu weer bewust van de ruimte waarin je bent, word je bewust van de plek waarop je zit…voel het contact van je lichaam met de stoel waarop je zit, beweeg je handen en je voeten even, rol je hoofd even zachtjes heen en weer en open je ogen, gaap als je dat lekker vindt en/of rek je even voorzichtig uit als je die behoefte voelt.
Dan mag je nu gaan tekenen wat je hebt ervaren.

VEEL PLEZIER, GENIET ER VAN !!!

Als je klaar bent, maak dan even iets lekkers voor je zelf, iets te drinken en iets zoets om te eten, zomaar even een klein hapje, of zorg van te voren dat het klaar staat.Het brengt je weer terug in het HIER EN NU, je moet je zelf weer even aarden !